Kuchnia

jarskie

Ryż zapiekany z jabłkiem

Składniki:
40 dag ryżu
2 jajka
1 kg dojrzałych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
1 szkl. kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
sól

Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jajka rozetrzeć w misce i dodać do ugotowanego ryżu. Wymieszać. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Nałożyć warstwę ryżu, następnie jabłka. Owoce posypać cukrem i cynamonem i na wierz ułożyć warstwę ryżu. Zalać śmietaną i posypać kilkoma wiórkami masła. Piec ok. 45 min. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation