Kuchnia

Jedzenie. Sałatki, przystawki

Dojrzałe pomidory, zioła, aromatyczny ser i dobroczynna oliwa - ta sałatka cię zachwyci!
​Zielona kuchnia: Takie sałatki je się tylko latem!


Składniki:

2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
200 g sera owczego
Skórka z połowy cytryny
200 ml oliwy z oliwek
200g zielonej fasolki
Sól
4 duże pomidory
1 łyżka brązowego cukru
300 g młodego szpinaku
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki octu balsamicznego
Łyżka syropu klonowego
Pieprz

Przygotowanie:

Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Ser pokroić w kostkę, umieścić w zakręcanym słoiku, dodać czosnek, zioła i skórkę z cytryny. Wlać oliwę z oliwek, zakręcić i odstawić na noc.

Zieloną fasolkę gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzić.

Pomidory poprzekrawać i ułożyć na wysypanej cukrem blasze (powierzchnią cięcia do spodu). Zapiekać 5. minut (funkcja grill), ostudzić, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki.

Szpinak dobrze umyć. Ser odcedzić, przy tym zachować oliwę. Odmierzyć 5 łyżek oleju, zmieszać z sokiem z cytryny, octem, syropem klonowym, doprawić solą i pieprzem.

Fasolkę, pomidory i szpinak wymieszać i rozdzielić na 4 porcje. Dodać ser i skropić sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation