Kuchnia

Przekąski

Owocowy jeżyk

Do zrobienia owocowego jeżyka potrzebne są:

pół małej kapusty

kawałek folii aluminiowej

opakowanie wykałaczek

owoce:

winogrona zielone i fioletowe (wybierzcie mniejsze kuleczki)

pudełko malin

1 gruszka

1 nektaryna

truskawki

borówki amerykańskie

ananas

Przygotowanie:

Wystający głąb kapusty ścinamy w szpic (to będzie nosek jeżyka). Oblepiamy kapustę sporym kawałkiem folii aluminiowej. Owoce kroimy w 1-1,5 cm kawałeczki (maliny i winogrona pozostawiamy w całości). Na przygotowane wykałaczki nadziewamy po 2-3 owoce. U mnie czynność tę wykonywały córeczki. Wykałaczki z owocami trzeba wbijać jak najgęściej, żeby jeżyk nie miał „łysiny”. Oczka zrobiłam z winogron, brwi z gruszki (gruszkę pokroiłam w ćwiartki i wycięłam pestki z jednej ćwiartki ucięłam dwa plasterki), a nosek z ciemnego winogrona.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation