Kuchnia

pizza

Składniki potrzebne do przygotowania pizzy ziołowej z szynką:
8 plasterków szynki
5 g drozdży
25 dag mąki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
250 ml przecieru pomidorowego
10 dag owczego sera
10 dag sera gouda
3-4- gałązki oregano i szałwii
Sposób przygotowania pizzy ziołowej z szynką:
Podgrzej pół szklanki wody i rozpuść w niej drożdże. Przesiej mąkę, na środku zrób dołek i wlej drożdże. Postaw na 5 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodaj olej, szczyptę soli i uformuj ciasto. Zagnieć, przykryj i odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy 30 cm i grubości około 2-3 mm. Przenieś na blachę wyłożoną pergaminem i posmaruj przecierem pomidorowym. Oprósz solą i pieprzem. Obłóż serem owczym pokrojonym w plasterki i oprósz startym serem gouda. Pizzę wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut w temperaturze 225 stopni. Wyjmij z pierkarnika, obłóż listkami szałwi i oregano, a następnie plastrami szynki. Podawaj tuż po upieczeniu.

Wartość kaloryczna: ok. 450 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation