Kuchnia

Domowa spizarnia

Tropikalny dżem z kiwi

Dżem zrobimy z:
- 4 dojrzałych bananów,
- 5 dojrzałych kiwi,
- soku z jednej pomarańczy,
- 300 g cukru,
- 1/2 szklanki wody.

I jak to się robi?
Do garnka lub patelni o grubym dnie wlewamy wodę i wyciśnięty sok z pomarańczy, dodajemy cukier i gotujemy mieszając aby powstał gęsty syrop. Banany i kiwi obieramy i kroimy- banany w plasterki, kiwi w kostkę. owoce smażymy ok 30 minut, aż zaczną się rozpadać.
Słoiczki, do których przełożymy dżem wyparzamy wrzątkiem. wkładamy do nich dżem i pasteryzujemy.

*jak pasteryzować przetwory?
Wkładamy dżem do słoików, pamiętając o pozostawieniu 2-3 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Słoiki lekko zakręcamy, a następnie wkładamy do dużego garnka, na którego dnia kładziemy ściereczkę. Wstawiając słoiki pamiętamy o tym, aby się nie stykały. wlewamy zimną wodę do 3/4 wysokości słoików. garnek przykrywamy i zaczynamy podgrzewać. Od chwili gdy woda zacznie wrzeć mierzymy- czas start 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy- uwaga są gorące, dokręcamy nakrętki, odstawiamy do wystygnięcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation