Kuchnia

tarty

Szybka tarta z truskawkami - Kobieta w INTERIA.PL


25 dag mąki
14 dag ziemnego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
żółtko
1-2 łyżki zimnej wody


Krem:

szklanka mleka
3 żółtka
2 dag mąki pszennej
5 dag cukru
ziarenka z połowy laski wanilii
truskawki na wierzch

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, wylep prostokątną natłuszczoną formę do tart, nakłuj widelcem, piecz z obciążeniem w piekarniku nagrzanym do 200ºC ok. 20 minut, aż się zezłoci.

Mleko ugotuj z wanilią. Ubij żółtka z cukrem. Dodaj powoli mleko, zmiksuj. Dodaj mąkę i gotuj, aż zgęstnieje. Krem wyłóż na ciasto, dodaj truskawki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation