Kuchnia

tarty

Tarta z Łososiem, Mozzarellą i Pomidorami

Składniki:
Na ciasto
200 g mąki pszennej
100 g masła
płaska łyżeczka soli
łyżka lodowatej wody
1 jajko
Alternatywnie
arkusz ciasta francuskiego z lady chłodniczej
Farsz
5 jajek
100 ml śmietanki 30%
350 g pomidorów (sparzonych, zahartowanych, bez skórek i gniazd nasiennych)
150 g wędzonego łososia
szczypiorek
1 kulka mozzarelli
kilka listków bazylii
sól do smaku
pieprz do smaku


Wykonanie

Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę. Masło posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto dodając po łyżce zimną wodę. Schłodzić w lodówce około 2 godzin.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę na tarte - wielkości 30-34 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić na kilka minut do lodówki.
Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć suchą fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190oC na 15 minut. Po tym czasie usunąć pergamin z zawartością i podpiec do lekkiego zrumienienia jeszcze przez kilka minut.
Pokrojone w kostkę pomidory odstawić na bok.
Do miski wbić jaja, dodać śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zalać pomidory, dodać posiekany szczypiorek i odstawić.

Na podpieczonym cieście rozłożyć łososia, pokrojoną mozzarellę i ewentualnie całe plasterki pomidora. Zalać masą jajeczną. Dodać kilka porwanych listków świeżej bazylii.
Piec w piekarniku nagrzanym 180°C przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
Upieczoną tartę ozdobić listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation