Kuchnia

tarty

Tarta ze śliwkami i białym serem - kobieta.interia.pl

Składniki dla 6-8 osób:

Ciasto:

250 g mąki
100 g masła
2 jajka
1 łyżka stołowa cukru
1 szklanka mleka
1 szczypta soli

Masa:

200 g śliwek
1 łyżka serka homogenizowanego
1 łyżka śmietany
2 łyżki kaszy manny
30 g mąki
50 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 szczypta soli


Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:

Roztopić masło
Do naczynia wsypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie.
Do wgłębienia wbić jajka, wsypać cukier, sól i wlać masło. Wymieszać drewnianą łyżką, dodając mleko.
Wyrobić ciasto, uformować z niego kulę i odłożyć na 1 godzinę.
Przed końcem tego czasu usunąć pestki ze śliwek.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C


Przygotowanie przybrania:

Do miseczki włożyć serek homogenizowany i śmietanę, wsypać cukier, kaszę mannę i sól.
Energicznie wymieszać składniki do uzyskania kremu.
Na posypanej mąka stolnicy rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno i boki formy.
Na spód tarty wylać krem, rozłożyć na nim śliwki, posypać cukrem waniliowym i włożyć do piekarnika na 30-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać brązowym cukrem i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation