Kuchnia

SZYNKOMAT

Mielonka wieprzowa

Składniki:

- 1,5 kg łopatki wieprzowej

- 22-25 g soli do peklowania

- 1 łyżka czosnku granulowanego

- 2,3 g kolendry mielonej

- 2 łyżeczki żelatyny

- 1,5 g pieprzu




Mięso zmielić (połowę na drobnym sitku, połowę grubiej: ja nie mam maszynki, więc wykorzystałam malakser i część mięsa pozostała niezmielona, tzn. są to 1-cm kawałki), dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Wstawić do lodówki na 24 godzin. Po zapeklowaniu mięso włożyć do woreczka, a następnie do szynkowaru (ja parzyłam wędlinę w osłonkach barierowych). W szynkowarze ubić mięso wewnątrz woreczka bardzo starannie, aby pomiędzy kawałkami nie pozostawić szczelin z powietrzem. Skręcić górną cześć woreczka pamiętając o usunięciu powietrza z gornej jego części a następnie zawiązać mocno cienkim sznurkiem lub nitką. Zamknąć szynkowar oraz schłodzić go w lodówce przez ok. godzinę. Zagotować wodę w dużym garnku (poziom wody powinien sięgać szynki w szynkowarze). Do zagotowanej wody wstawić schłodzony szynkowar. Poczekać aż woda osiągnie temperaturę 80-85 stopni (woda nie powinna się zagotować). Początek czasu parzenia liczymy od momentu, gdy temperatura wody osiągnie temperaturę przewidzianą w przepisie. Parzyć 2 godziny. Po zakończeniu parzenia wyjąć szynkowar i schłodzić w zimnej wodzie kilkakrotnie ją zmieniając. Schłodzony szynkowar włożyć do lodowki na 10-12 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation