Kuchnia

pysznie :)

KROKIETY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI:

na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 białko z jajka
- ½ szklanki chudego mleka
- ½ szklanki gazowanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól

na farsz:
- 1 mała czerwona papryka
- 1 nieduża cukinia
- ½ bakłażana
- 4 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- ½ papryczki habanero (lub innej ostrej chilli)
- sok z ½ limonki
- oliwa, kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
- 100g bryndzy
- roszponka

Naleśniki przygotować według przepisu powyżej - “Krokiety z kapustą i grzybami”.
Przygotować marynatę. Pokroić i rozetrzeć z solą czosnek. Posiekać chilli. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z oliwą, papryczką chilli i utartym z solą czosnkiem. Dodać szczyptę pieprzu. Pokroić warzywa, dodać do marynaty, odstawić na min. 2 godziny. Zamarynowane warzywa grillować na patelni grillowej rozpoczynając od papryki, bo jest najtwardsza. Naleśniki posmarować bryndzą, następnie położyć warzywa, dodać trochę liści roszponki oraz tymianku i zawinąć.

tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 240 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation