Kuchnia

kuchnia

Kuchnia w zieleni: Składniki (na ok. 14 pizzerinek - w zależności od wielkości)
Ciasto na pizzę

1/8 paczki świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki miodu
mąką
pół szklanki wody gazowanej



Drożdże rozkruszamy, dodajemy sól i miód, rozcieramy wszystko w dolanej do miski wody. Dosypujemy mąki. Ilość mąki zależy od tego, jak będzie wyrabiało się ciasto. Więc niestety muszę zostawić Was z określeniem ilości mąki "na oko". Ciasto powinno być dosyć oporne. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia (powinno dać się łatwo wałkować).
Ciasto wałkujemy na taką grubość, jaka nam odpowida.

Dodatki:

sos pomidorowy
szynka parmeńska
ser żółty
oliwki
zioła prowansalskie


Z ciasta formujemy (wykrawamy) okręgi. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy dodatki. Jeśli używamy kamienia, pieczemy ok. 8 - 10 minut. Jeśli pieczemy w piekarniku nagrzewamy go do ok. 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut (do zrumienienia).
Podajemy skropione oliwą.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation