Kuchnia

CIASTA

Ciasto z jogurtową masą truskawkową

Składniki na biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru (niepełna)
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Składniki na masę:

50 dag truskawek
250 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki cukru
galaretka truskawkowa

Truskawki podgrzać na ogniu, dodać cukier i podgrzewać aż się rozpuści. Galaretkę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody. Do zimnej masy truskawkowej dodać jogurt, dokładnie wymieszać na koniec dolać tęzęjącą galaretkę. Wylać masę na jedną część biszkoptu, przykryć drugą połową. Wstawic do lodówki. Przed podaniem obficie posypac cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation