Kuchnia

CIASTA

Wafle "Michałki"
-
Swiatciast.pl

Dziś podzielę się z Wami przepisem,

który testowałam w ostatni weekend.

Wafle przekładane masą z dodatkiem mleka w proszku, Nutelli,

serka homogenizowanego i prażonych orzechów laskowych.

Dosyć słodkie, ale moich norm nie przekraczają,

z powodzeniem mogę sięgnąć po następnego.

Bardzo przypominają mi smak popularnych "Michałków",

zresztą wypróbujcie i przekonajcie się sami! :)







Składniki:

3 suche wafle
60 g orzechów laskowych
170 g miękkiego masła
280 g serka homogenizowanego waniliowego ( użyłam Danio )
2 łyżki cukru pudru
2 kopiaste łyżki nutelli
1 szklanka ( 250 ml ) + 1,5 łyżki mleka w proszku
1,5 łyżki kakao
polewa:

120 g czekolady ( gorzkiej lub mlecznej, ja zmieszałam obie )
łyżka masła
2 łyżki śmietanki 30 %







Sposób wykonania:

Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wysypać na ścierkę, umieścić między dłońmi i pocierając pozbyć się skórki. Oczyszczone orzechy dosyć drobno posiekać.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Na przemian dodawać serek homogenizowany i mleko w proszku ( 1,5 łyżki mleka odłożyć ). Na końcu dodać nutellę i wymieszać. 1/3 masy odłożyć, dodać do niej kakao i posiekane orzechy. Wymieszać i rozsmarować na pierwszym waflu. Przykryć waflem drugim i lekko docisnąć. Do pozostałej masy dodać odłożone mleko w proszku i krótko zmiksować. Rozsmarować na waflu i przykryć trzecim. Lekko docisnąć. Wierzch wafla lekko obciążyć np.: deską do krojenia i umieścić na ok. 3 godziny w lodówce.

Masło, śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i rozsmarować na powierzchni wafla. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Można też roztopić samą czekoladę, ale wtedy podczas krojenia polewa może się kruszyć. Wafle wyjąć z lodówki i pokroić.

Wafle należy przechowywać w lodówce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation