Kuchnia

CIASTA

jebłecznik na serku homogenizowanym
Ciasto:

2 i 1/2 szklanki mąki( użyłam pół na pół z mąką orkiszową jasną)
250g masła
200g waniliowego serka homogenizowanego
2/3 szklanki cukru pudru( użyłam zwykłego cukru;)
4 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

7- 8 dużych jabłek
cynamon
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę około 20x30cm* posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.

Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostki masło i rozdrobnić rękoma, rozcierając razem z mąką, do uzyskania kruszonki. Następnie dodać serek homogenizowani i dość szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części( jedną trochę większą).
Większą część rozwałkować i przełożyć na dno blachy( lub dysk ciasta ułożyć w foremce i rękoma rozprowadzić masę na całą blaszkę). Na ciasto wyłożyć połówki jabłek( rozcięciem do dołu), posypać obficie cynamonem. Mniejszą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Górę jabłecznika nakłuć w kilku miejscach czubkiem noża. Piec około 55-60 minut. Przestudzone posypać cukrem pudrem( ja oprószyłam również odrobiną cynamonu).

Smacznego!

*w oryginalnym przepisie użyto formy 25x35- jak dla mnie ciasta jest trochę za mało na tak dużą blaszkę, dla spokoju lepiej wykorzystać trochę mniejszą blaszkę( lub nie wypełniać do końca dużej foremki)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation