Kuchnia

wytrawnie

Gruzińska zapiekanka z mięsem i warzywami - racza
Składniki:
1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub karczku)
1 kg młodych ziemniaków
2 średnie pomidory
1 duża czerwona papryka
4 małe marchewki
po 1 łyżeczce suszonej bazylii, kolendry i natki pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
2 łyżki oleju
100 ml białego wina deserowego
1 pęczek koperku świeżego
sól i świeżo zmielony pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski, posypać suszonymi ziołami, ostrą papryczką, polać winem, olejem, dodać sól i pieprz - dokładnie wymieszać, owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godz.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki oczyścić ze skórek i pokroić wzdłuż na ćwiartki, marchewki przekroić na pół. Warzywa włożyć do mięsa i wymieszać. Wyłożyć mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 35 minut.

W tym czasie umyć pomidory i paprykę, osuszyć. Pomidory pokroić w ćwiartki, paprykę w paski, wyłożyć na podpieczone mięso z warzywami i wstawić z powrotem do piekarnika - piec jeszcze 10 minut. Pod sam koniec pieczenia wyłożyć na zapiekankę gałązki opłukanego koperku. Podawać w tym naczyniu, w którym się piekła, przy stole nakładać porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation