Kuchnia

wytrawnie

Zapiekanka ziemniaczana - Magazyn Kuchnia

(dla 4-6 osób)

Składniki
1 kg młodych ziemniaków
mała garść drobno startego ementalera
Masa śmietanowa:
1 jajko
200 ml śmietany
garść drobno startego ementalera
1/2 startej gałki muszkatołowej
1 pęczek oregano
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyte ziemniaki (jeśli są z cienką skórką, nie musimy ich obierać) kroimy na plasterki o grubości 3 mm. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5-7 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Robimy masę śmietanową, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Odcedzone ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, pokrywamy cienką warstwą masy śmietanowej, znów układamy warstwę ziemniaków i zalewamy resztą masy. Posypujemy startym serem i pieczemy 40 minut na środkowej półce piekarnika. Wierzch powinien nabrać złocistego koloru. Danie jest wyśmienite również na zimno!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation