Kuchnia

Z kociołka PRAŻONKI DUSZONKI

Schab pieczony w kociołku żeliwnym

Duży kawał schabu lub kilka kawałków nafaszerwać ząbkami świeżego czosnku.
Nasmarować vegetą, majerankiem i pieprzem oraz przyprawami , które lubicie.Wrzucić do kociołka dwie łyżki smalcu.Rozpalić ognisko !
Schab włożyc do kociołka. W przypadku kociołka bez emalii należy wyłozyć go folią aluminiową lub liśćmi kaputy albo plasterkami boczku natomiast kociołka emaliowanego nie trzeba zabezpieczać przed przywieraniem potraw.
Do kociołka wlać szklankę czerwonego wina a pół godz. przed końcem pieczenia wrzucić marchewkę pokrojoną w talarki.
Całość piec 1,5 godz. Można podczas pieczenia zajrzec do kociołka i drewnianą długą wykałączką sprawdzić czy mięso jest miękkie....Podczas pieczenia w razie konieczności podlewac schab wodą.
Życzę przyjemnego pieczenia i smacznego!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation