Kuchnia

Z kociołka PRAŻONKI DUSZONKI

Żołądki drobiowe z warzywami

Składniki :

- 1kg żołądków drobiowych ( można dać więcej)

- oliwa z oliwek do smażenia lub zwykły olej

- koncentrat pomidorowy – 2 czubate łyżeczki

- śmietanka do zup i sosów 18%

- papryka zielona – 1szt

- papryka żółta – 2szt

- cebula – 3szt

- główka czosnku

- marchewka – 1szt

- papryka słodka mielona

- pieprz

- vegeta

- liść laurowy – 3 szt

- ziele angielskie – 4 szt

- woda

Żołądki umyć i oczyścić. Paprykę, cebulę , marchewkę i czosnek pokroić według uznania. Mogą być ćwiartki, paseczki czy kostka. Przygotować palenisko ogrodowe, rozpalić ogień i zawiesić kociołek węgierski nad ogniem. Rozgrzać w kociołku olej i wrzucić żołądki. Smażyć przez około 15 min. Następnie dolać wodę , tak aby żołądki były zakryte, wrzucić listki laurowe oraz ziele angielskie i gotować przez godzinę. W razie potrzeby dolewać wodę. Po godzinie wrzucić warzywa i dusić około 15 min, następnie znowu dolać wodę i gotować do miękkości żołądków. Pod koniec dodać dwie czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego i śmietankę do zup i sosów. Całość gotować jeszcze kilka minut.

Smacznego !



kociołki ogrodowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation