Kuchnia

Ciasta

Drożdżówki z budyniem
-
Kobieceinspiracje.pl

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki masła (roztopionego)
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
kilka kropel olejku waniliowego lub śmietankowego
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 - 4 dag świeżych drożdży

Nadzienie:

2 budynie waniliowe
800 ml mleka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
po 6 sztuk suszonych moreli i śliwek
garść rodzynek
1/2 czekolady deserowej lub mlecznej


1. To ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przyrządzenia, na wstępnie napiszę, że nie może się nie udać :) Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy skórkę, jajka, masło i olejek. Mleko podgrzewamy, aby było lekko ciepłe (nie może nas parzyć) i rozpuszczamy w nim drożdże, a następnie wlewamy do reszty składników. Wszystko dokładnie miksujemy lub wyrabiamy rękoma i zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut.

Taka mała ciekawostka: Użyłam dzisiaj 2 jajek, ponieważ jedno z nich miało podwójne żółtko. Zrobiłam zdjęcie, żeby porównać jajko swojskie do sklepowego. Waga się waha ogromnie, jajko swojskie jest
2 x większe :) Wagowo to 104 g : 55 g

2. Z mleka na budyń odlewamy 1 szklankę i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru. Gdy mleko się już podnosi, wlewamy do niego budyń i gotujemy, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Na samym końcu dodajemy masło i dokładnie mieszamy.

3. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.

4. Gdy ciasto jest już bardzo ładnie wyrośnięte, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i krótko przerabiamy. Wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką lub miseczką drożdżówki, a ich środek spłaszczamy np. szklanką. Układamy na blaszce do pieczenia (może być ciasno), napełniamy budyniem i posypujemy bakaliami. Pieczemy w 180*C przez ok 20 minut (czas się może wydłużyć lub skrócić w zależności od wielkości i grubości drożdżówek).

5. Gotowe, wystudzone drożdżówki polewamy roztopioną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation