Kuchnia

Ciasta

SZYBKIE CIASTO POMARAŃCZOWE Z 1960 roku!
-
Kobieceinspiracje.pl

SKŁADNIKI: KEKSÓWKA DUŻA
SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA!

250g mąki pszennej tortowej
200g cukru pudru
250g masła
4 średnie jajka
skórka starta z całego pomarańcza – dużego
120ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
LUKIER:

5 łyżek świeżego soku z pomarańczy
165g cukru pudru – najlepiej sami sobie dopasujcie jaką konsystencję chcecie uzyskać dodając do soku cukier
PRZYGOTOWANIE
Foremkę należy natłuścić, a piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Masło i cukier puder ubijamy na puszystą masę przy pomocy miksera ( zajmie to ok. 5 min.). Następnie wbijamy po jednym jajku, jednocześnie mieszając, by uzyskać jednolitą konsystencję. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Mieszamy. Potem do uzyskanej masy wlewamy sok z pomarańczy i mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko przy pomocy miksera na małych obrotach. Masę wlewamy do foremki i pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy po wyciągnięciu z ciasta jest suchy. Ciasto studzimy, a następnie dekorujemy lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation