Kuchnia

Gotowanie

Pizza z pieca | Marta gotuje

Składniki na 2 spody do pizzy

-25 g świeżych drożdży
-1,5 szklanki ciepłej wody
-3,5 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1,5 łyżeczki soli


Najpierw należy zrobić rozczyn z drożdży. Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 – 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation