Kuchnia

Gotowanie

Łosoś w ostrej marynacie | Marta gotuje


-filet z łososia około 300 g

marynata:
-2 łyżki ketchupu pikantnego
-2 łyżki sosu sojowego
-pół łyżki cukru trzcinowego
-2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
-sól, pieprz
-2 łyżki oliwy z oliwek
-ostra papryka (wg uznania)
-odrobina papryczki chilli

Dodatkowo:
-grillowane warzywa np. cukinia
-sos koperkowo – czosnkowy


Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy go wzdłuż na 4-5 cienkich kawałków.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy do niej łososia i dokładnie marynujemy rybę. Odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową i smażymy rybę po ok. 4 minuty z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation