Kuchnia

mięcha

Obados na obiados: Klopsiki w sosie słodko - kwaśnym

Klopsiki:
- 300 g mielonego mięsa drobiowego,
- 1 rozbełtane jajo,
- 1 namoczona w mleku bułka,
- 2-3 łyżki gazowanej wody mineralnej
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru,
- pół łyżeczki mielonego chilli,
- sól, pieprz

Sos:
- 1 cebula,
- 3 marchewki,
- 2 czerwone papryki,
- 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę (+ sok),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- szczypior do posypania,
- sól, pieprz

Przygotowujemy klopsiki. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy wystygną łączymy je z mięsem, rozbełtanym jajem, bułką, wodą mineralną i przyprawami. Formujemy niewielkie klopsiki, które obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Pozostałą cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Po ok. 3 minutach dodajemy pokrojoną w zapałki marchewkę, a następnie pokrojoną w paski paprykę. Smażymy przez kolejne 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z ananasa, sos sojowy, ocet, cukier, a po chwili mąkę kukurydzianą. Gotujemy przez ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa oraz podsmażone klopsiki. Doprawiamy do smaku.
Gorący sos i klopsiki rozkładamy do miseczek. Posypujemy pokrojonym szczypiorem.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation