Kuchnia

mięcha

Panierowane skrzydełka

W wielu domach trwają eksperymenty mające na celu odtworzenie panierki, która w pewnej słynnej restauracji zawojowała wiele podniebień. Jedni stawiają na ciasto, jedni na panierkę z płatków kukurydzianych. Jedno jest pewne, nie uda się osiągnąć idealnie takiego samego efektu. Ja użyłam mieszanki mąki kukurydzianej i mąki pszennej. Efekt wydaje się być podobny.
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki
szczypta imbiru sproszkowanego
opcjonalnie można dodać pół łyżeczki czosnku granulowanego
Mięso myjemy. Odcinamy lotki (najcieńsza część skrzydła). Pozostałą część dzielimy na pół (tniemy w stawie). Przyprawy łączymy ze sobą i zasypujemy mięso. Dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej na całą noc.
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
2-3 jajka
olej do głębokiego smażenia
Mięso panierujemy najpierw w jajku następnie w dobrze wymieszanych mąkach. Odkładamy na bok, najlepiej na papier do pieczenia. Dajemy im chwilę aby mąka trochę „nasiąkła” i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation