Kuchnia

kuchnia

"Placki z młodej kapusty"

Składniki:

pół główki młodej kapusty
1 cebula
100 g żółtego sera
4 łyżki mąki
2 duże jajka
pół łyżeczki soli
1 duży ziemniak
olej do smażenia

Sos:

200 g wędzonego boczku
1 cebula
400 ml śmietany 18%
sól, pieprz i czosnek do smaku

Przygotowanie:

Kapustę bardzo drobno kroimy i gnieciemy, dodajemy startego na drobnej tarce surowego i obranego ziemniaka, żółty ser oraz cebulę.
Dosypujemy mąkę, wbijamy jajka i doprawiamy.

Całość dokładnie mieszamy łyżką.

Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulą. Po przesmażeniu odlewamy nadmiar tłuszczu na drugą patelnię i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startym ząbkiem czosnku.

Na drugą patelnię dodajemy olej i smażymy placki (jedna łyżka masy) na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowych ręcznikach.

Podajemy z sosem i ulubioną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation