Kuchnia

kuchnia

Beszamel

Składniki

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa
śól do smaku
pieprz do smaku


Przygotowanie
Krok 1

Na paletni (mały gaz) rozpuszczamy masło, powoli dosypujemy mąkę, łącząc ze sobą obydwa składniki.
Krok 2

Dolewamy mleka, energicznie mieszając. Najważniejsze jest, aby temperatura patelni nie była zbyt wysoka, to daje gwarancję połączenia skłądników i uniknięcia powstania grudek.
Krok 3

Po polączeniu skłądników dodajemy gałkę oraz sól i pieprz do samku.
Krok 4

sos beszamel, który używamy do np. zapiekanki ziemniaczanej powiększamy ilość mleka do 400 - 500 ml.
źródło http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przetwory/beszamel/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation