Kuchnia

kuchnia

Ostatnio praktycznie co drugi dzień smażę jakieś placuszki. Były już placuszki marchewkowe z fetą, tym razem przygotowałam placki z cukinią z dodatkiem sera feta. Dodatkowo wzbogaciłam je o koperek, który Połówek bardzo lubi. Będę je często powtarzać w sezonie letnim.

Placki z cukinią przepis

PLACKI Z CUKINII I FETY

Składniki (na 6-7 placuszków):
[przepis własny]
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki wody
1 jajko
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
50 g sera feta, pokrojonego w kostkę
2 małe cukinie, starte na tartce na grubych oczkach
Jajko mieszamy z wodą, dodajemy mąkę, koperek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ser feta i odciśniętą z nadmiaru soku cukinię, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcje masy i smażymy z obu stron na rumiano. Należy pamiętać, by przed przewróceniem na drugą stronę placuszki były dobrze wysmażone, w przeciwnym razie mogą się rozpadać. Podajemy z ulubionym sosem, np. jogurtowym, tzatziki.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation