Kuchnia

Dania gorace

Zapiekanka z kapustą kiszoną pod ziemniaczaną kołderką - Kobieta w INTERIA.PL

Składniki:

1 kg mięsa gulaszowego
2-3 łyżki oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz
2-3 łyżki mąki
900 ml bulionu
1 kg ziemniaków
200 g śmietany
850 ml kapusty kiszonej
30 g masła

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i porcjami obsmażać na oleju, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu smażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodać paprykę i koncentrat pomidorowy.
Reklama

Ponownie dodać mięso, doprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką, przesmażyć. Wlać bulion. Przykryć i wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 45 minut.

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Naczynie wyjąć z piekarnika. Kapustę wmieszać do gulaszu. Na tym dachówkowato ułożyć 2-3 warstwy ziemniaków. Każdą warstwę polewać śmietaną. Ponownie przykryć i wstawić do piekarnika, piec jeszcze godzinę. Po godzinie zdjąć pokrywkę, na ziemniakach ułożyć masło w płatkach i piec jeszcze 50-60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation