Kuchnia

Dania gorace

Forszmak

Składniki:

30 dkg dobrego mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki wieprzowej)
30 dkg mocno wędzonej kiełbasy
2 cienkie parówki z szynki
1 duża cebula
3 średnie ogórki kiszone
3 duże strąki czerwonej papryki marynowanej
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, 4 ziarna ziela angielskiego i 1 listek laurowy i smażyć przez ok. 10 minut.
W tym czasie pokroić kiełbasę w półplasterki, a parówki w plasterki i dodać je do podsmażonego mięsa. Całość smażyć kolejne kilka minut.
Ogórki pokroić w cienkie paseczki tzw. julienne (żulien), a paprykę w średnią kostkę. Dodać do mięs, chwilę smażyć i przełożyć do garnka.
Podlać gorącym bulionem warzywnym (jeśli nie mamy, możemy podlać po prostu wrzątkiem) i zagotować.
Po zagotowaniu dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz majerankiem (tej przyprawy nie żałować, bo dodaje wspaniałego aromatu). Chwilę gotować potrawę.

Podawać na gorąco, można dodać kleks kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu, które lekko złagodzą pikantność potrawy.

Z podanej proporcji uzyskamy porcje dla 2 bardzo głodnych osób
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation