Kuchnia

przetwory

Delimamma: Feta w zalewie domowej roboty

Składniki na około 3 słoiczki:

2 opakowania fety pokrojonej w drobną kostkę (nie ma znaczenia zawartość tłuszczu)
Olej roślinny (ja używam Kujawskiego – ale pewnie nie ma to znaczenia. Wiem tylko jedno z oliwą z oliwek feta nie smakuje już tak dobrze)
6 szt. pomidorów suszonych w zalewie (pociętych w paseczki)
Około 15 szt. zielonych oliwek
Mieszanka suszonych ziół: zioła prowansalskie, oregano, bazylia
6 ząbków czosnku – przeciśniętego przez praskę.

Przygotowanie:

Na dno każdego słoiczka wsypujemy łyżeczkę wymieszanych ziół, następnie ¼ łyżeczkę czosnku i warstwę sera feta. Kontynuujemy do wypełnienia się słoiczka. Na koniec całość zalewamy olejem, zakręcamy i powoli obracamy słoikiem tak aby wszystkie składniki delikatnie się połączyły.

Następne słoiki wypełniamy w podobny sposób ale tym razem naszą czwartą warstwę będą stanowiły kolejno suszone pomidory lub oliwki.
Zakręcone słoiki wstawiamy do lodówki. Po około dwóch dniach feta przesiąknie aromatem wszystkich dodatkowych składników i można ją konsumować z rozkoszą :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation