Kuchnia

przetwory

Dżem ananasowy - najlepszy!

Składniki:

ok. 1800g ananasa (samego miąższu), (u mnie 3 nieduże ananasy)
400g cukru
20g pektyny
kilka łyżek soku z cytryny
kilka łyżek wody


Wykonanie:

Ananasy 'oprawić', miąższ pokroić w dość drobną kostkę. Przełożyć do garnka, zalać kilkoma łyżkami wody, tak aby dno garnka było pokryte cieniutką warstwą. Zagotować, zmniejszyć ogień po czym gotować pod przykryciem około godziny. W tym czasie ananasa puści sok i lekko zmięknie.Wyłączyć, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone ananasy zmiksować lekko blenderem w celu lekkiego rozdrobnienia miąższu, a NIE zrobienia całkowitej 'papki'. Ponownie zagotować.

Cukier wymieszać z pektyną. Wsypać do gotujących się owoców energicznie mieszając. Gotować jeszcze około 5 minut na malutkim ogniu, cały czas mieszając. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików*. Pasteryzować ok. 20 minut.

W podanych proporcji wyszło mi 6 słoików ok. 250ml każdy.
UWAGI:

*ja wypiekam czyste słoiki w piekarniku wstawiając je do zimnego piekarnika nastawionego na 130oC. Wypiekam przez około 15 minut, po czym nakładam gorący dżem, zakręcam, wstawiam ponownie do piekarnika i pasteryzuję jeszcze 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation