Kuchnia

panna cotta

WANILIOWA PANNA COTTA Z PIECZONYM RABARBAREM

Pieczony rabarbar: ( na ten deser wystarczy podana niżej ilość, ja robię go z podwójnej ilości i wykorzystuje do innych deserów)

½ kg rabarbaru (waga przed obraniem)
150 g cukru
Składniki na panna cottę

500 ml śmietany kremówki
4 płaskie łyżeczki żelatyny
laska wanilii
50 g cukru
Rabarbar obrać, umyć, pokroić na ok. 2 cm kawałki.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zsypać cukrem, wymieszać, przykryć folią i piec pół godziny w 190°C.

Zlać do rondelka sok, który wypłynie z rabarbaru i na niewielkim ogniu gotować go redukując jego ilość o połowę (stanie się bardziej gęsty)

Wykonanie panna cotty:

Śmietanę kremówkę zagotować z cukrem.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydobyć z niej nożem czarne ziarenka i wraz z laską wrzucić do śmietany.

Całość gotować na małym ogniu, by cukier przestał być wyczuwalny pod łyżką, a śmietana nabrała aromatu wanilii.

Odlać 150 ml śmietany, dodać do niej żelatynę i dokładnie wymieszać (najlepiej małą trzepaczką) by żelatyna dokładnie się rozpuściła

Połączyć obie śmietany i raz jeszcze całość wymieszać.

Przelać do naczynek, odstawić, by deser troszkę przestygł, następnie na kilka godzin umieścić w lodówce aż stężeje.

Polać syropem rabarbarowym z dodatkiem pieczonych łodyg rabarbaru.

Rabarbarowy dodatek może być schłodzony lub dla kontrastu podany na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation