Kuchnia

panna cotta

Czekoladowa pana cotta

Warstwa pomarańczowa:

pół litra soku pomarańczowego
dwie łyżeczki cukru
trzy łyżeczki żelatyny

Warstwa czekoladowa:

400 gramów śmietany kremówki (36%)
szklanka mleka
40 ml. cointreau
tabliczka mlecznej czekolady
trzy łyżki kakao
cztery łyżeczki żelatyny


Sok pomarańczowy podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i żelatynę. Wylewamy do miseczek warstwę, na 1/3 docelowej wysokości deseru. Odstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje.
W rondelku podgrzewamy śmietanę wymieszaną z mlekiem. Odlewamy kilka łyżek i rozpuszczamy w nich żelatynę. Do ciepłej masy dodajemy czekoladę, kakao i likier pomarańczowy. Mieszamy dopóki wszystko się ładnie nie połączy, a na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wylewamy na warstwę pomarańczową i znowu odstawiamy do lodówki do stężenia.
Deser można podawać na dwa sposoby. Prostszy sprowadza się do wyjadania go łyżeczką z naczyń, trudniejszy, to wyjęcie go na talerzyk. Żeby zrobić to w miarę bezboleśnie potrzebna będzie miseczka z wrzątkiem. Każde naczynie trzeba na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, tak żeby pana cotta odkleiła się od ścianek, a następnie wytrząsnąć na talerzyk. Pierwsze pewnie zepsujecie, ale dalej będzie łatwiej.
Do dekoracji warto użyć kandyzowanej skórki pomarańczy i odrobiny startej na tarce czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation