Kuchnia

panna cotta

jadłonomia · roślinne przepisy

Panna cotta

Składniki:
•250 ml mleka roślinnego, u mnie migdałowe
•250 ml śmietany kokosowej, kupionej lub oddzielonej jak w tym przepisie
•5 łyżek cukru pudru
•1/2 laski wanilii
•1/2 łyżeczki agaru
•oraz garść truskawek

Przygotowanie:
1.W małym rondelku wymieszać mleko i śmietanę, dodać ziarenka wyłuskane z laski wanilii, pozostałą laskę wanilii oraz cukier puder. Podgrzewać na małym ogniu.
2.W międzyczasie garść truskawek zmiksować na sos i odstawić.
3.Kiedy płyn w rondelku zacznie się gotować zdjąć na moment rondelek z ognia, dodać agar i intensywnie wymieszać trzepaczką. Znowu położyć rondelek na gaz, cały czas mieszając delikatnie masę trzepaczką. Kiedy płyn ponownie zacznie się gotować zdjąć z ognia i rozlać do przygotowanych naczynek. Zostawić na pół godziny do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki na dwie godziny. Podawać z sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation