Kuchnia

panna cotta

Gruszkowa panna cotta z galaretką - Po Prostu Pycha

Składniki:

1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki kremówki
80 g cukru
3 krople aromatu waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
mus gruszkowy: 2 gruszki, 1 łyżeczka żelatyny, 50 ml wody
galaretka gruszkowa

Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. ( Ja namoczyłam ją w ciepłej wodzie, u mnie wody było ok. 1/3 filiżanki). Odstawiamy do napęcznienia na 10 minut.

W tym czasie mleko, śmietankę i cukry podgrzewamy ( nie gotujemy!!) na małym ogniu. Wlewamy żelatynę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nakładamy do pucharków, wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Gruszki blendujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy według wskazań producenta. Odstawiamy na 10 minut, wlewamy do musu, mieszamy łyżką.

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce.

Do schłodzonych pucharków z masą nakładamy równomiernie mus, na wierzch stężałą galaretkę. Znów chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation