Kuchnia

SMACZNIE I KOLOROWO

Skonka gotuje: Tęczowy jogurtowiec

Co będzie potrzebne:
- galaretki - 12 sztuk - 6 kolorów (po dwie z każdego koloru)
- jogurt naturalny - 3 sztuki po 400 g
- wrzątek


PRZYGOTOWANIE
Do głębokiego naczynia wsypujemy pierwszą zieloną galaretkę, zalewamy 150 ml wrzątku - niepełną jedną szklanką, rozpuszczamy dokładnie mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia. Do chłodnej galaretki wlewamy 150 ml jogurtu naturalnego, miksujemy robotem kuchennym na wolnych obrotach.
Tortownicę smarujemy cienką warstwą masła. Gotową masę delikatnie przelewamy do tortownicy. Wkładamy do lodówki, pozostawiamy do stężenia na około 15 minut.

W tym czasie rozpuszczamy drugą zieloną galaretkę w 300 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, delikatnie studzimy.
Chłodną galaretkę przelewamy na stężałą masę jogurtową. Ponownie wkładamy do lodówki, tylko tym razem na dłużej, sama galaretka zastyga około pół godziny.

W analogiczny sposób postępujemy z kolejnymi warstwami. Żółta galaretka rozpuszczona w 150 ml wody + 150 ml jogurtu (łącznie 300 ml), studzimy, pozostawiamy do stężenia i ponownie na to idzie sama żółta galaretka rozpuszczona w 300 ml wody.

Staramy się aby warstwy masy jogurtowej i galaretki były takiej samej grubości. U mnie zarówno masa jak i galaretka miała zawsze 300 ml pojemności.

12 warstw na przemian jogurtowych i galaretkowych. Zielona, różowa, żółta, niebieska, pomarańczowa, czerwona i skończyła się tortownica ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation