Kuchnia

SMACZNIE I KOLOROWO

Ciasteczka tęczowe- Przepis - Ciasta i ciasteczka - Przepisy w 15 30 60 Minut - bloog.pl

Składniki:
Na ciasto:
-3 i 1/2 szkl mąki pszennej
-2/3 szkl cukru pudru
-2 łyżki masła orzechowego
-100g masła (niesolonego)
-3 żółtka
-3 płaskie łyżki kakao
Na krem:
-200g serka mascarpone
-200ml śmietany kremówki
-1 fix do śmietany
-4 łyżki cukru pudru
-barwniki spożywcze
Do ozdobienia:
-kartonowe podstawki
-wstążeczki
-ozdobna kokarda

Sposób wykonania:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy masło
orzechowe, masło (niesolone) w temp. pokojowej i żółtka,
zagniatamy gładkie ciasto. Wałkujemy cieniutko i wycinamy okrągłe
ciasteczka, układamy je na blasze do pieczenia i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 175st.C i pieczemy około 10 minut.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i fix-em.
Mascarpone przekładamy do miski i stopniowo dodajemy do niego
ubitą śmietanę, krem dzielimy na porcje (w zależności ile kolorów
ja użyłam 7) do każdej porcji kremu dodajemy odrobinę barwnika
spożywczego i dokładnie go rozprowadzamy. Ciasteczka dobieramy
w pary, i przekładamy je kolorowym kremem. Gotowe ciasteczka
układamy jedno na drugie obwiązujemy wstążeczką, przyozdabiamy
kokardą i stawiamy na kartonowej podstawie...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation