Kuchnia

SMACZNIE I KOLOROWO

Tort tęczowy na 1 urodziny bloga :) | Wypieki Beaty

składniki na ciasto (6 blatów) tortownica 22 cm:

226 g masła
220 g cukru
5 białek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
355 g mleka

składniki kremu:

1 litr śmietany kremówki (36%)
250 -500 g serka mascarpone (zależy jak gęsty krem chcecie uzyskać)
kilka łyżek cukru pudru, do smaku (proponuję około 6)

wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, sól – zmieszaj razem.

Masło zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijaj białka, jedno po drugim i miksuj dokładnie masę pomiędzy białkami. Dodaj ekstrakt i zmiksuj.

Do masy maślanej dodawaj na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.

Ciasto zważ (dobrze na samym początku zważyć samą miskę w której będziesz robić ciasto, aby uwzględnić to potem w masie końcowej :)), otrzymany wynik podziel na 6. Każdą część ciasta umieść w osobnej miseczce. Dodaj barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszaj dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy (używałam barwników w żelu firmy Wilton i wyszły ładne, żywe kolory).
Ciasto przełóż do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych) i piecz około 15 – 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka (ja piekłam w dwóch turach).

Upieczone blaty możesz zawinąć w folię spożywczą i przechować na później.

Przygotuj krem – mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na gęstą masę. Serek mascarpone zmiksuj w oddzielnej miseczce z cukrem pudrem (dzięki temu nabierze delikatniejszej konstystencji). Dodaj serek w partiach do śmietany kremówki – nie przerywaj miksowania.

Przełóż blaty ciasta kremem, obłóż też nim wierzch tortu i boki.

Kolejność blatów to: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony u samej góry.

Smacznego :)

P.S. Ciasto nie jest suche jak biszkopt, więc nie wymaga dodatkowego nasączania, ale muszę przyznać, że lekko polany rumem bardziej mi smakował :D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation