Kuchnia

SMACZNIE I KOLOROWO

Tęczowy sernik pod chmurką | magdallena

Składniki na spód:

120 g ciastek pełnoziarnistych
50 g masła


Wykonanie:

Ciastka bardzo mocno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Ja to robiłam w malakserze. Wymieszać do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.

Formę o średnicy 20 cm ( ja robiłam w formie o średnicy 23 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja miksowałam w malakserze)
250 g serka mascarpone
3 jajka
400 g mleka skondensowanego słodzonego
ziarenka z jednej laski wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze w żelu: czerwony, różowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy.


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki oprócz barwników zmiksować lub utrzeć ręcznie do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie powinno być grudek.

Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika (dosłownie na czubek łyżeczki, barwy po upieczeniu są intensywniejsze!), wymieszać.

Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy (jak w zebrze). Nie mieszać.

Piec w temperaturze 170°C (bez termoobiegu) z parą* przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

*sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą;

przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz.



Śmietankowa chmurka:

250 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, uważając, by jej nie przebić. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać.

Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę śmietankową. Ozdobić kolorową posypką cukrową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation