Kuchnia

Surówki i warzywa do obiadu

Surówka z kiszonej kapusty

Oczywistym sekretem najlepszej surówki z kiszonej kapusty jest oczywiście kapusta. Najlepiej kisić ją samodzielnie, lecz jeśli znajdziecie dobrej jakości w małym sklepie, możecie śmiało z niej skorzystać.

Odpowiedni dobór składników zapewni Wam murowany sukces. Do tego smażona ryba w panierce oraz ziemniaczki i klasyczny polski piątkowy obiad zaprasza do stołu.

Składniki:
30 dag kapusty kiszonej
1 marchewka
1 cebula
1 jabłko
natka pietruszki
cukier
sól, pieprz
olej
Przepis
Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli. Następnie mocno ją solimy i odstawiamy na min. 30 minut. Dzięki temu nieco zmięknie oraz straci swoją goryczkę i ciężkostrawność.



W tym samym czasie naszą kapustę kiszoną drobniej siekamy. Na grubych oczkach tarki trzemy marchew - dodajemy do kapusty. Jabłko, najlepiej jakieś lekko słodkawe, również trzemy na tarce i dodajemy do reszty składników.

W naszej surówce ląduje również przesiekana natka pietruszki, powyższa cebula, nieco cukru oraz pieprz. Całość skrapiamy olejem i mieszamy. Odstawiamy najlepiej na 30 minut do maceracji. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation