Kuchnia

Surówki i warzywa do obiadu

kuchnia na obcasach: Marchewka z groszkiem i kukurydzą w sosie śmietanowym

Składniki:
500 g marchewki
1 szkl. groszku mrożonego lub świeżego
1 szkl. kukurydzy mrożonej lub konserwowej
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
sól morska
pieprz świeżo mielony
sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę.
Dodajemy groszek i kukurydzę mrożoną (kukurydzę konserwową dodajemy na końcu, tylko aby się zagrzała), wlewamy wodę - mniej więcej do wysokości warzyw, dodajemy masło oraz cukier - dzięki czemu groszek zachowa ładny zielony kolor, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości.
Śmietanę rozprowadzamy ze szczyptą soli i mąką, dodajemy gorący wywar spod warzyw, dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Dolewamy do warzyw, mieszamy i zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!


Read more: http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/2014/03/marchewka-z-groszkiem-i-kukurydza-w.html#ixzz2xZdB7vdy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation