Kuchnia

Surówki i warzywa do obiadu

CZERWONA KAPUSTA Z FASOLĄ

SKŁADNIKI:
mała główka czerwonej kapusty
1 szklanka fasoli lub dwie puszki gotowej
1 duża lub dwie mniejsze cebule
30 dkg kiełbasy (można pominąć)
4-5 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku)
sól

Jeśli używasz suchej fasoli, dzień wcześniej namocz ją. Na drugi dzień ugotuj ją.

Z kapusty usuń zewnętrzne liście oraz głąb i pokrój ją w niewielkie kwadratowe kawałki. Kapustę oprósz solą i uduś z niewielką ilością wody.

Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Jeśli chcesz zrobić wersję bezmięsną, cebulę podsmaż na oleju.

Połącz wszystkie składniki: kapustę, fasolkę (wraz z wodą) oraz podsmażoną kiełbasę/cebulkę. Dodaj do smaku koncentrat pomidorowy oraz sól. Jeśli będzie taka potrzeba dolej trochę wody.

Duś mieszając kilka minut, aby smaki połączyły się.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation