Kuchnia

W mojej kuchni

ZUPA CEBULOWA
Składniki:
1 litr wywaru wołowego
3 lub 4 cebule
tymianek
1 1/2 łyżki mąki
1 szklanka białego wina wytrawnego
3 łyżki masła
150 g startego parmezanu
ciasto francuskie
4 plastry boczku gotowanego wędzonego
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę smażymy na maśle pod przykryciem przez 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy aż będzie złoto-brązowa. Zasypujemy mąką i mieszamy. Dolewamy wywar wołowy i wino. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem i tymianku. Gotujemy około 10 min. Miksujemy. Boczek kroimy w paski i smażymy na chrupiąco. Chłodną zupę wlewamy do miseczki. Do środka wrzucamy kilka pasków boczku. Wycinamy z ciasta francuskiego kształt miseczek. Przykrywamy nim miskę dociskając ciasto tak, aby nie wpadło do środka. Posypujemy parmezanem i kilkoma kawałkami boczku. Całość zapiekamy w temperaturze 200 °C przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation