Kuchnia

W mojej kuchni

PLACKI Z CUKINIĄ
1 kg cukinii
6 łyżek mąki
3 jajka
2 cebule (lub biała część z 1 pora)
150 g wędzonego boczku
sól
pieprz
olej rzepakowy

Cukinię obieramy, przekrawamy i wydrążamy miąższ. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przekładamy cukinię na sitko i dokładnie odciskamy z puszczonego soku.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim razem oba składniki.
Dodajemy do odciśniętej cukinii i łączymy z mąką i jajkami. Masę przyprawiamy solą i pieprzem.
Łyżką nakładamy niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation