Kuchnia

W mojej kuchni

SERNIK KOKOSOWY Z ŻURAWINĄ

Składniki:

Spód:
• 2 białka jajek
• 2 łyżki cukru
• 120 g wiórków kokosowych
• 1 i 1/2 łyżki mąki (użyłam kokosowej)

Masa serowa:
• 250 g ricotty
• 250 g mascarpone
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej
• 1/2 szklanki cukru
• 3 jajka
• 1/2 puszki (200 g) mleka kokosowego



Żurawina:
• 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
• 4 łyżki cukru
• 1/4 szklanki soku malinowego lub żurawinowego

Mus kokosowy:
• 1/2 łyżki stołowej żelatyny
• 1/2 puszki (200 g) mleka kokosowego
• 250 g śmietanki kremówki 30% (bardzo zimnej)
• 1/4 szklanki cukru

opcjonalnie: 2 łyżki likieru lub rumu kokosowego Malibu
do dekoracji: żurawina, wiórki kokosowe jeśli lubimy

Przygotowanie:
Przygotować prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Spód:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i ubijać jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Dodać wiórki kokosowe i mąkę, wymieszać i wyłożyć na spód formy, rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie wyrównać powierzchnię wypukłą stroną łyżki. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut.
Masa serowa:
Do miski włożyć ricottę i mascarpone, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując do połączenia się składników, dodać kolejne jajko gdy poprzednie będzie już zmiksowane z masą. Dodać 1/2 puszki mleka kokosowego i zmiksować na jednolitą masę (mleko kokosowe z puszki przed podzieleniem na 2 części wymieszać).
Masę serową wylać na spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut (lub do czasu aż sernik będzie ścięty), wyjąć z piekarnika.
Żurawina:
Żurawinę wsypać do garnka razem z cukrem i co chwilę mieszając gotować przez ok. 8-9 minut. Dodać sok malinowy i wymieszać, wyłożyć na sernik. Ostudzić przed wyłożeniem musu kokosowego.
Mus kokosowy:
Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, wlać likier kokosowy lub kilka łyżek mleka kokosowego, wymieszać i odstawić na 15 minut (ten etap namoczenia żelatyny jest ważny).
Namoczoną żelatynę postawić na malutkim ogniu i cały czas mieszając rozpuścić. Dodać resztę mleka kokosowego i wymieszać na jednolitą masę.
Zimną śmietankę ubić w zimnej misce z dodatkiem cukru na sztywny krem (początkowo na małych obrotach, później na średnich, kończąc na wyższych). Do ubitej śmietanki dodać mleko kokosowe z żelatyną i wymieszać łyżką.
Wyłożyć na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Udekorować żurawiną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation