Kuchnia

MIĘSO

Kulinarne Inspiracje: Wieprzowina

Składniki:
1/2 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
2 duże cebule
70 g suszonych grzybów (podgrzybki i prawdziwki)
1 duża marchew
sól, pieprz
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
masło do smażenia

Grzyby zalać 700 ml wrzącej wody, przykryć i odstawić na około 30 minut.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Posolić i zeszklić na maśle. Grzyby odcedzić (wody z grzybów nie wylewać!! będzie potrzebna do duszenia). Dodać je do cebuli. Marchew obrać i pokroić na cienkie talarki. Dodać do grzybów i cebuli. Całość smażyć przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając, można dodać trochę masła, żeby się nic nie przypaliło.
Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić usmażone mięso i zalać wodą z grzybów. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić ok. 25-30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Doprawić ewentualnie do smaku.
Można zabielić śmietanką, ja tego nie robiłam.

Podawać na dowolny sposób, z chlebem, ryżem lub innymi dodatkami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation