Kuchnia

spiżarkowo

Ketchup z cukinii

1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
2 szklanki cukru
szklanka octu
łyżeczka słodkiej papryki
kopiasta łyżeczka cayenne
łyżeczka pieprzu
400 g koncentratu pomidorowego
garść soli

Cukinię ścieramy na grubych oczkach, cebule drobno kroimy (cukinię i cebulę starłam na tarce o drobnych oczkach). Całość zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy). Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu aż zrobi się z nich papka. Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. Pamiętajmy o mieszaniu całości od czasu do czasu. Miksujemy całość (pominęłam) i przelewamy do słoiczków. Pasteryzujemy przez 10 minut (pominęłam).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation