Kuchnia

spiżarkowo

Fasolka szparagowa w sosie

Składniki
1 kg fasoli
1 duża marchew
2 cebule
1 słoik przecieru pomidorowego-200 ml
1 szkl oleju
3 łyżki cukru
1 czubata łyżka soli
1 łyżka octu
liść laurowy,pieprz


Z podanej porcji wychodzi ok 6 słoików 300 ml.


Taką fasolę robiłam w słoiki na zimę,ale można ją wykorzystać na bieżąco do zjedzenia np na obiad.Jeśli robimy jako przetwory na zimę to proponuję porcję podwoić lub potroić i na każdą porcję dodać 1 szkl wody.Do smażenia użyłam patelni typu wok,ale w przypadku produkcji przetworów z większej porcji proponuję końcowe duszenie wykonać w innym większym naczyniu.

Wykonanie:
W fasoli obcinamy końcówki,kroimy i krótko gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Cebulę i marchew obieramy i kroimy drobno i dusimy na oleju ok 5 minut.Dodajemy przyprawy i fasolę(jeśli fasolka ma być zrobiona w słoiki dolewamy 1 szkl wody) i dusimy znów ok 5 minut.Gorące zakładamy do słoików i pasteryzujemy ok 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation