Kuchnia

racuchy/naleśniki

Pancakes - amerykańskie naleśniki - Sexymamy.pl

Pancakes - amerykańskie naleśniki
21.02.2013 11:29dla niejadka, dla rodziny, łatwy przepis, pomysł na śniadanie, szybkie danie, śniadanie
Pancakes - amerykańskie naleśniki
Pancakes czyli amerykańskie naleśniki przede wszystkim są pulchne. Amerykanie tradycyjnie serwują je z kawałkiem masła i polewają syropem klonowym. Bardziej przypominają nasze rodzime racuchy niż cieniutkie europejskie naleśniki. Łatwe w przygotowaniu, są dobrym pretekstem do skosztowania syropu klonowego i oryginalnym pomysłem na rodzinne śniadanie.
Składniki:

300 g mąki
300 ml mleka
200 g kefiru lub maślanki
75 g stopionego i ostudzonego masła
40 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce połącz jajko, mleko, kefir (maślankę) oraz roztopione i ostudzone masło.
Dodawaj wymieszane suche składniki do mokrych - całość miksuj aż powstanie gładka masa.
Odstaw na godzinę by proszek do pieczenia spulchnił ciasto.
Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, na złocisty kolor z odrobina masła lub oliwy.
Gdy naleśnik brązowiej przełóż go na druga stronę.
Gotowe naleśniki ułóż na talerzu w apetyczny stosik.
Podawaj z masłem i syropem klonowym. Możesz je serwować z owocami, dżemem, bitą śmietaną, z nutellą lub słodkimi soami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation