Kuchnia

racuchy/naleśniki

Gofry drożdżowe

Składniki:
Na około 10 dużych sztuk – po 2 łyżki ciasta na 1 gofra
lub
około 20 małych – po 1 łyżce ciasta na sztukę.

Składniki suche:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej (lub orkiszowej)
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka cukru brzozowego lub fruktozy
szczypta soli

Składniki mokre:
1 i 1/2 szklanki wody
40-50 g (4-5 łyżek) masła (nie należy zastępować margaryną)
kilka kropli esencji waniliowej

Dodatkowo:
7 g (1 opakowanie) suchych drożdży
2 jajka w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Mokre składniki lekko podgrzać, żeby były ciepłe, ale nie gorące. Dodać drożdże, wymieszać i pozostawić na około 5-10 minut, żeby zaczyn zaczął rosnąć.

Suche składniki wymieszać w dużej misce (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Do suchych składników dodać zaczyn z drożdżami i jajka i dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. (Uwaga: Ciasto będzie miało półpłynną konsystencję.)

Miskę przykryć folią i wstawić na 8-10 godzin do lodówki (najwygodniej jest zrobić ciasto wieczorem i wstawić je do lodówki na noc lub rano i wtedy gofry będą na popołudniowy podwieczorek).

Gofry piec w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 7-8 minut. Jeśli jest taka możliwość, dobrze jest odwracać gofrownicę i piec gofry po 3-4 minuty z każdej strony. Gofry będą wtedy równo wypieczone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation